av sukkersyke | 3. august, 2010  

“Blodsukker i overkant”

“Kjære Geir Røed. Blodprøver tatt nylig er fine. Blodsukker på 11,4 er i overkant. Kontrolleres fastende om et par måneder?.”

Legebrev

En dag for snart to år siden dumpet dette brevet ned i postkassen – helt uten forvarsel. Det var så kort og så konkret at jeg egentlig ikke forsto innholdet.  Blodsukker på 11,4. Det sa meg egentlig ingenting.

Brevet og tallverdien gikk nesten i glemmeboken. Jeg forsatte med å hive innpå med masse kaker og søtsaker. Søtmons som jeg alltid har vært.

Men gradvis merket jeg at tørsten økte. Kroppen ville ha vann. Hele tiden. Til min egen forbauselse drakk jeg ni liter væske på de verste tørstedagene. Ni liter. Det vanlige er jo to-tre liter.

Kiloene raste av. Fra 104 til 96 kilo. Kona reagerte, og kunne ikke forstå hvordan kiloene plutselig forsvant. Selv forklarte jeg det med de daglige spaserturene til den nye barnehagen.

Men syv-åtte kilo bare på de turene? Det var jo jammen stor effekt.

-Diabetes, sa en kamerat - som storøyd hadde lagt merke til inntak og uttak av vann.

Jeg avfeide ham, og tenkte egentlig ikke så  mye på det. Diabetes? Sukkersyke? Nei, det er jeg for ung til. Er ikke sukkersyke noe bare gamle mennesker får? Som min oldemor. Hun var over 70 da hun fikk sukkersyke.

Men etter hvert fikk jeg somlet meg til legen for nye prøver. Denne gangen var blodsukkeret på 18. Fastende. Den sindige legen så alvorlig på meg.

-Du har diabetes, sa han.

Fra det øyeblikket ble livet mitt endret. Jeg – som alltid har vært frisk og til og med ganske rask – har fått en kronisk sykdom…
Alvoret gikk gradvis opp for meg. Jeg måtte pent innse at jeg måtte si farvel til både sjokolade, kaker, brus, is og alt annet godt. Søtmonsen Geir måtte bli historie.
Og det har jeg klart. Nå har det gått to år, og på denne bloggen vil jeg dele litt erfaringer, og gi mine tips og råd til deg som har diabetes – eller som står i fare for å få det.
I løpet av disse to årene har jeg lært meg mye om diabetes og kosthold, og hva som er bra for meg. Jeg har også en del meninger og tanker om denne nye folkesykdommen. Dessuten kåserer jeg om diabetes i Bladet Diabetes (http://www.diabetes.no/).

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Comments are closed.

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00