av sukkersyke | 7. august, 2010  

Lavt blodsukker med lavkarbo

Lavkarbo-diett har på en uke gjort underverker for meg. Jeg har kuttet ut sukkersyke-tablettene, og fått et lavt og stabilt blodsukker.

Hver morgen gnir jeg meg i øynene og tror nesten ikke det jeg ser på blodsukkermåleren: Et blodsukkernivå jeg ikke har våget å drømme om.

På en uke føles det som om jeg har fått et nytt liv – bare fordi jeg har kuttet ut brød, pasta, ris, poteter og korn. Egentlig burde sukkersuke og diabetes blitt hetende “stivelsessyke”.

Nærmest på impuls bestemte jeg meg for nøyaktig en uke siden å kutte ut disse produktene med så altfor mye stivelse. Ikke havregryn til frokost, ikke brødblingser til lunch, ikke ris til middag og slett ikke brødskiver til kvelds.

Jeg har jo hørt så mange snakke om lavkarbodiett – og at det både gir lavere vekt og lavere blodsukker. Men jeg har aldri trodd virkningen skulle være så stor.

I snart to år har jeg spist tre tabletter metformin (glocophage) hver dag. Målet har vært å redusere til to og kanskje én. Å regulere min diabetes 2 med bare kost og trening har jeg ikke engang trodd var mulig…

Og enda fjernere føltes det da jeg i juni opplevde at blodsukkeret mitt begynte å stige. Jeg måtte kompensere med først en fjerde, og deretter en femte tablett daglig. Likevel lå det fastende blodsukkeret mitt på nærmere syv om morgenen, som er over det anbefalte nivået på 6,5.

Hva har jeg å tape på å prøve lavkarbo, tenkte jeg. Men jeg skal ikke skrive noe om det på den nye VG-bloggen min, i hvert fall ikke før jeg ser om det eventuelt fungerer, tenkte jeg videre.

Så, forrige lørdag var altså første dag uten brød, korn, ris, pasta og poteter. Jeg tok sjansen på å redusere til tre tabletter allerede første dag, og neste morgen var jeg kjempespent på mitt fastende blodsukker.

5,8 på skjerm 2

Men lavkarbo-dietten ga utslag med én gang. Søndag morgen var blodsukkeret nede i 5,8. De siste dagene har det stabilisert seg på mellom 5,3 og 5,5 – samtidig som jeg reduserte antallet tabletter først til én daglig og de siste fire dagene til null!

Nå tar jeg altså ingen tabletter mot sukkersyke, og mitt fastende blodsukker er lavt. Mange lesere her på bloggen vil nå nikke, og si for seg selv “enda en som har forstått det”.

Jeg ser av mange kommentarer på bloggen min at mange lever på lavkarbo, og mange kritiserer både myndighetene og diabetesforbundet for å unnlate å fraråde “stivelsesmat”. Nå har dere lavkarbo-tilhengere fått enda en medsammensvoren.

Jeg vil mye heller ha lavt blodsukker og ikke spise tabletter, enn å putte i meg ferskt grovbrød og deilig pasta – selv om det er godt.

Men makrell i tomat, stekte egg, rent kjøtt og laksefilet er også godt!

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Ja dette er viktig for deg som er type 2.
Like viktig er normal god mosjon.
Jeg er type 1 og regulerer dermed blodsukkeret mye mer med insulin, men jeg er ikke redd for et morgensukker på 7-8 selv om det gjerne skulle vært på 5.

For en type 2 diabetiker tror jeg uansett et aktivt liv med regelmessig mosjon er det viktigste.

Det vil holde langttidssukkeret ditt lavt og stabilt selv om du skulle falle for en pastarett.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Men hva i huleste bytter du ut disse matsortene med da? Til lunch på jobb, til frokost osv.. Jeg klarer ikke leve på salat til lunch, frukt til frokost, og liker ikke kalde egg og mere til. Har lyst å forsøke dette jeg også, men til jeg finner noe som er enkelt og lettvint å erstatte karboene med, så blir det vanskelig.

Godt å se at man får til i alle fall :D

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Dette er rett og slett strålende. Jo flere slike blogger jo bedre :)

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Suverent. Har også type 2 og har gått mer over på lavkarbo. Bruker sprøyter jeg da, og ser nå at jeg slipper å bruke så mye hurtigvirkende.
Gikk fra å ha kjempehøye verdier( 18-23) til å ha mellom 4-6 i fastende blodsukker
Pga ulcerøs kolitt så har jeg laget et eget mandelbrød som kun gir 2,2 karber på hele brødet. Og det er jo så utrolig mye man kan spise. Har også merket at ketolyse tablettene funker bra, og hjelper til at blodsukkeret går nedover. Er det ikke rart at det er flere og flere av oss diabetikere som får øyne opp for alle de gode helsegevinstene lavkarbo kost har for oss.
Hvem ville tro at spekemat, entrecote osv skulle hjelpe til å holde blodsukkeret nede.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00