av sukkersyke | 22. august, 2010  

Frokost – en selvfølge

Jeg har aldri skjønt meg på folk som ikke spiser frokost. Selv i midt tidligere så usunne liv spiste jeg frokost hver dag.

Riktignok var ikke frokosten min alltid den sunneste. Jeg kunne ofte spise for eksempel nugatti til frokost. Ikke én skive, men både to og tre. Og flere til, om lysten var stor.

Nugatti

Med diabetes 2 er nugatti virkelig fy,fy. Jeg spiser det aldri. Men det står i kjøkkenskapet hjemme hos oss. Til glede for min sønn og min kone – og den sist innkjøpte boksen er nesten blitt tømt på ei uke av de to søtmonsene…

Men tilbake til frokosten. Opplysningskontoret for frukt og grønt har fått mye reklame i et oppslag i VG i dag (http://www.vg.no/helse/artikkel.php?artid=10044487) om at frokostspisere spiser sunnere, mer frukt og mer grønnsaker.

Frokostdropperne har en mer usunn livsstil, viser en undersøkelse.

Jeg tror det stemmer. En venn av meg spiser aldri frokost. Lite lunch også. I stedet spiser han en kjempestor middag når han kommer hjem fra arbeid, og ligger mye av kvelden på sofaen stappmett og kanskje også småuvel.

Usunt. Skikkelig usunt det der.

Før spiste jeg tre måltider om dagen. Men med diabetes 2 i kroppen forsøker jeg å spise fem. Noen ganger blir det seks, andre ganger fire. Men jeg får i hvert fall i meg flere enn tre målitder om dagen.

Det beste er imidlertid visstnok å spise annenhver time, har jeg lært. En tidligere arbeidskollega av meg klarte å gjøre det i flere år. En liten skive, litt frukt, noen nøtter og slike ting mellom de vanlige måltidene.

Men dagen startet hun alltid med en skikkelig frokost. Og det gjør også jeg. Jeg er heldigvis sånn anlagt at jeg er sulten om morgenen. Jeg gleder meg til frokost, som nå gjerne består av stekte egg, ost, grønnsaker og litt kjøpttpålegg.

Nå når dette skriver er det imidlertid tid for kveldsmat. Litt kefir, noen skjeer blåbær og litt nøtter. Med en kaffekopp og søndagens Aftenposten. Nam nam det også. Og ikke blir jeg stappmett av det heller…

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Nyttig påminnelse! Slarvar själv grovt med frukosten, och har så gjort i många år. Samtidigt som frukosten lär vara dygnets viktigaste måltid.
Och visst blir man trött och dåsig av först ingen eller lite mat, sedan plötsligt mycket mat.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Har du eller andre her møtt flere i det virkelige liv som har fått diabetes rundt 40? Det er jo tidlig. Hvordan føler du fremtidsutsiktene? Jeg synes det er tungt med alt som kan ramme oss med Diabetes. Lurer også på hvor lenge lavkarbo kan holde oss friske ,” slik at man kan slippe medisin. Håper for livet eller til vi er kommet i mer riktig alder for diabetes om 30 år. Jeg har også vært svært glad i det søte. Lavkarbo hjelper jo veldig både på apetitt og søtsug. Men ser når jeg spiser noe søtt, at jeg får veldig søtsug.

I dag har jeg spist rømmegrøt fra fjordland. Blir vel ca 30 karber. Men kanel skal jo senke blodsukkeret. Målte blodsukker etter 2 timer til 7. Det er litt høyt i forhold til det kostholdet jeg har nå. Men man tåler vel det en gang i blant.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Det er en myte at man må spise frokost, og at å spise så hyppig som inntil annenhver time er det sunneste. Har du ikke merket at du på lavkarbo faktisk ikke trenger å spise så ofte? Da ville det jo være dumt å spise bare for å spise…

Hør på kroppen – det er det viktigste rådet. Er du ikke sulten – ikke spis. Er du sulten – spis. Og når du spiser – tenk matvarer som holder blodsukkeret stabilt (altså lavkarbo). Det er det totale kaloriinntaket i løpet av dagen(evt uka) som er det viktigste – ikke hvor mange el hvor store måltider.

Og forøvrig – grunnen til at det gikk så fint å spise kake etter tre uker på lavkarbo er nok fordi insulinfølsomheten øker på lavkarbokost, og små utskeielser får da ikke katastrofale konsekvenser.

Nå høres jeg ut som en formanende bedreviter her, men jeg synes det er viktig å ikke gi folk som ikke spiser frokost eller annenhver time dårlig samvittighet, når dette rett og slett ikke passer dem (eller andre måltidsrytmer passer bedre).

http://www.lenabeatrice.net er forøvrig en fantastisk kilde til massevis av informasjon om lavkarbo – der har jeg lært massevis!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00